woensdag 31 oktober 2007

Spruitjes!

Vorige week ben ik een paar dagen naar mijn ouders geweest. Dat was weer ouderwets genieten want mijn moeder had niet alleen een pan draadjesvlees die de hele dag stond te pruttelen, maar ze had ook lekkere verse spruitjes gemaakt. Jaaaa er zijn weer volop spruitjes, en spruitjes zijn zo fijn, je kan er zoveel mee en het is zo makkelijk!



Spruitjes met amandelen

500 gram spruitjes
1 gesneden rode ui
2 teentjes knoflook
een paar blaadjes basilicum
1 theelepel rodewijn azijn
3 eetlepels gehakte amandelen

Maak de spruiten schoon was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout in ongeveer 12 minuten gaar. Giet de spruitjes af.
Bak in een koekenpan of wok de ui en de geperste of fijngenseden knoflook en voeg hieraan de gekookte spruitjes toe. Bak de spruitjes enkele minuten mee en voeg de azijn en basilicum toe. Bestrooi bij het serveren het gerecht met de gehakte amandelen.




Spruitjes met appel

500 gram spruitjes
2 appels, geschild en in plakjes
125 gram walnoten
beetje zout en peper
snufje kaneel

Kook de schoongemaakte spruitjes ca 15 min. Rooster in een koekenpan de walnoten. Halveer de gekookte spruiten en bak in een pan voor ongeveer 2 minuten de spruitjes, stukjes appel en walnoten. Voeg hieraan naar smaak nog zout, peper of kaneel toe.

En heb je nog meer trek in heerlijke verse spruitjes, neem dan ook eens een kijkje op http://www.spruiten.info/. Er zijn genoeg mensen die gruwelen van spruitjes, maar die hebben nog nooit lekker klaargemaakte spruitjes gegeten. Deze website is dan echt een aanrader!

dinsdag 16 oktober 2007

Oatmeal Cookies



Bij 'havermoutkoekjes' moet je toch een beetje aan geitenwollensokken denken. Aan volkoren, aan donkere maria kaakjes waar je er een van mocht en waarna de koektrommel met een klap dichtgaat. Oatmeal Cookies daarentegen, zijn precies het zelfde maar dan uit Amerika en hebben helemaal niet het imago van biologisch van de boom gevallen en in je linnen Greenpeace tasje gestopt. Aan de andere kant van de plas is het kennelijk wél bon ton om donkere granenkoeken aan je gasten voor te zetten.

In het Kinderkookkafé waar ik vrijwilliger ben geweest, maakten we Crunchies. Dat is een krokante plaatkoek met havermout. Vaak wisten de kinderen niet wat havermout was, ze hadden het nog nooit gezien maar ze wilden er dol graag even met hun graaihandjes in kneden. Laat ik ook mijn graaihandjes eens in een lekker robuust havermout deeg zetten...


Havermout koekjes met cranberries

Ingrediënten

300 gram havermout
200 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram lichtbruine basterdsuiker
125 gram zachte boter
4 eetlepels schenkstroop
2 eieren
snufje zout
snufje kaneel
150 gram gedroogde cranberries

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle droge ingredienten, behalve de cranberries door elkaar. Voeg hieraan de stroop, boter en eieren toe. Kneed het geheel tot een gelijkmatig deeg en voeg hieraan de cranberries toe.

Verdeel het deeg in 15 balletjes en maak daarvan platte schijfjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zorg dat er ongeveer 5 cm tussen de koekjes zit. Bak in het midden van de oven op 180°C. in ongeveer 15 minuten goudbruin.

zondag 14 oktober 2007

Herfst in mijn keuken!



Als het niet regent en waait, is de herfst het mooiste seizoen van het jaar. Vorig weekend en dit weekend waren zo mooi dat je wel van dit jaargetijde móet houden. Het lage licht, de kleuren van het langzaam afvallende blad... prachtig. Maar de herfst brengt ook weer heerlijke ingredienten naar de keuken, appels, pompoen, noten, bietjes en spruitjes...

Omdat ik nog een hele schaal vol half wegrottende appeltjes had liggen, besloot ik die maar eens soldaat te maken. Er moest iets met appel op tafel komen, en in een traditionele appeltaart, hoe heerlijk ook, had ik even geen zin; ik wilde wél mijn siliconenvorm gebruiken! Onderstaand recept is dan ook bedoeld voor een kleine maat siliconenvorm.




Appelcake met gember


4 kleine appels, geschild en in stukjes
3 eetlepels suiker
3 eeetlepels geconfijte gember mét vocht
1 scheutje water

120 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr custard
75 gr suiker
70 gr zachte boter
100 ml melk
2 eieren

Kook in een pan de appels met de suiker, water en gember ongeveer 10 minuten op een laag pitje. Verwarm de oven voor op 170 graden.
Mix de bloem, custard, suiker, boter, melk en eieren tot een glad deeg. Giet de appels met gember af en roer deze op het laatste moment erdoorheen. Bak de taart in de oven ca 40 minuten.



Nu het naar appels en gember rook in mijn keuken kreeg ik pas echt de smaak te pakken... Omdat mijn vriend kwam eten ging ik naar de Indiase winkel voor een lekkere curry. Ik kwam echter met heel iets anders thuis...

Ovenschotel van zoete aardappel en pompoen

250 gr. pompoen, geschild, ontpit en in stukjes
250 gr. zoete aardappels, geschild en in stukjes
3 theelepels kaneel
3 theelepels kerrie
1 theelepel gemalen gember
snuf zout
1 schut olijfolie
2 kleine appeltjes geschild en in stukjes
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Meng in een ovenschaal de pompoen en de aardappelstukjes met de kaneel, kerrie, gember, zout en olfijolie. Bak het geheel 45 minuten op 200 graden. Voeg daarna de appel en de sesamzaadjes toe en bak het nog eens 10 minuten.

Serveer het gerecht als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse (komkommer) salade, of als bijgerecht met (stoof)vlees.

maandag 8 oktober 2007

Curry & andere studentenkost



Net als alle keukenprinsen en prinsessen moet ik er ook aan geloven: af en toe even wat minder eten en meer bewegen. De doorgewinterde lekkerbek zal betogen dat een goede maaltijd niet kan zonder roomboter, room, vlees en goede wijn. En zelf bak ik ook geen taarten met margarine en zoetstof; dan liever helemaal geen taart.

Vandaag dus even geen taart, maar een pas op de plaats. Mijn vriend houdt niet zo van een pas op de plaats, die heb ik gister nog in de IKEA betrapt met maar liefst drie hotdogs. Waar hij wel van houdt is curry. Hij kan heerlijk koken en varieert er met currys flink op los. Inmiddels is het eerder fusion dan indiaas, maar dat doet niet af aan het feit dat zijn curry's heerlijk zijn! En als hij bij mij eet, zet ik hem graag ook zijn lievelings kostje voor, maar dan stiekem een slake variant.

Overigens is curry typisch zo'n gerecht uit de studentenkeuken. Omdat ik meteen weer zoete herinneringen proefde van mijn studententijd, heb ik hieronder nog mijn favoriete studentengrecht neer gezet!

Curry met appel
(ca 4 personen)



Ingrediënten
300 gr basmatirijst
400 gr kipfilet in stukjes
2 grote appels
300 gr boontjes
2 eetlepels Indiase kerriepasta mild (pot a 283 g Patak's)
150 ml magere yoghurt






Bereiden
Roer 50 ml yoghurt en de currypasta tot een gladde massa en leg hierin de in stukjes gesneden kip. Laat dit gedurende ongeveer een half uurtje intrekken. Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de appel in kleine stukjes en maak de boontjes schoon en snijd ook deze in stukken. Kook de boontjes gedurende 6 a 7 minuten beet gaar.

Bak de kip in ca 5 minuten aan. Voeg hieraan de boontjes, de appel en de rest van de yoghurt toe. Laat het geheel nog even 2 minuten pruttelen.

Serveer de saus met de rijst.


Pilav
(ca. 4 personen)

300 gram rijst naar keuze
400 gr kipfilet in stukjes
2 uien
3 paprika's (bij voorkeur in verschillende kleuren)
150 ml chilisaus
2 tl sambal
2 el ketjap manis
1 blik perzikken op sap
75 gr. cashewnoten
zout & peper


Bereiden
Snijd de kipfilet in blokjes, en de uien, paprikas en perziken in stukjes. Bak de kip aan en voeg de ui hieraan toe. Als de uien glazig zijn, voeg dan de chilisaus, ketjap en sambal toe. Laat de paprika's even meebakken en voeg pas op het laatst de cashewnoten toe en wat zout en peper naar smaak toevoegen.
Serveel de saus met de rijst.

donderdag 4 oktober 2007

Dadeltaart




Afgelopen zaterdag ben ik naar DOK Cookware geweest om de demonstratie van Arden te zien. De meest lekkere taarten en cakes toverde ze uit verschillende siliconenvormen. Ik heb ook een keer een taart gebakken in een siliconenvorm, met weinig succes. Kennelijk zit er toch een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende vormen, in het Kinderkookkafé lukte het me immers wél om perfecte en niet al te soppige muffins te bakken. Nu in de herkansing dus, de siliconenvorm. Ik heb in elk geval een leuk bloem-exemplaar gekocht.

En tja, wat ga ik erin bakken.... een dadeltaart. Deze heb ik ooit gegeten op een verjaardag, en hij was zo heerlijk zoet. De tante van mijn vriend viel een hoop lof ten deel, dus ik hoop er ook hoge ogen mee te gooien.

De taart...

175 gram dadels, ontpit en fijngehakt
3 dl water
1/2 theelepel bicarbonate of soda
1 theelepel bakpoeder
60 gram boter
175 gram bloem
2 eieren
1 zakje vanillesuiker

Saus

200 gram donkere basterdsuiker
6 eetlepels slagroom
1 zakje vanillesuiker
140 gram boter


Breng het water met de dadels aan de kook. Giet de dadels af.
Meng de overige ingredienten en voeg hieraan de fijngehakte dadels toe.
Mengel in beboterde springvorm of siliconenvorm op 180 graden gedurende circa 35 minuten bakken.

Maak intussen de saus door alle ingredienten voor de saus te mengen en voorzichtig te koken. Giet, als de cake klaar is de helft van de saus hieroverheen en zet hem even terug in de oven, totdat de saus een beetje geabsorbeerd is en de bovenkant van de cake goudbruin en bubbelend heet is.

Taart koud serveren en er een beetje warme saus overheen gieten.

dinsdag 2 oktober 2007

1...2...3... Oktober!!!



Wat er voor morgenavond op het menu staat laat zich niet moeilijk raden. Morgen is het 3 oktober, ofwel Leids ontzet. Hoewel ik nu in Amsterdam woon, gaat mijn Leidse hart toch sneller kloppen bij het intreden van de herfst. De bladeren vallen, de kermis wordt opgebouwd, wat een zoete herinnering! Natuurlijk heb ik morgen vrij genomen en vertrek ik vanavond al naar Leiden om het feest te laten beginnen! Op 2 oktober begint het feestgedruis al in de kroeg.

De ochtend van het Leids ontzet begint vroeg, om 7 uur 's morgens wordt de reveille geblazen en gaan we haring en wittebrood halen. Afgelopen jaren haalde ik 's morgens in alle vroegte mijn brakke huisgenoten uit bed om ze mee te krijgen de frisse haringlucht in. Daarna weer terug in bed tot in de vroege middag, haring eten, de optocht bezoeken en de snelste attractie van de kermis in! De drank van de avond ervoor eiste dan wel zijn tol, maar dat mocht de pret niet drukken. Misselijk door naar het avondprogramma: hutspot met klapstuk op het menu. Alleen al de geur van sudderend draadjesvlees, peen en ui doen mij zo verlangen naar het Leids ontzet! De lekkerste hutspot maak je een dag van te voren, en draadjesvlees kan op de dag zelf de hele dag lekker sudderen als je zelf op de kermis staat.....


Hutspot met klapstuk

Hutspot

1 kilo (winter)wortelen
1 kilo aardappelen
500 gram uien
zout
peper
nootmuskaat
klontje boter
1 kopje melk


Schil aardappelen, uien en wortels en snijd ze in blokjes. Neem een grote pan met water en kook hierin de aardappelen. Voeg hieraan na ongeveer tien minuten de peen en ui toe. Laat het geheel nog ruim 20 minuten doorkoken. Giet het water af en
stamp de massa met een flinke scheut melk en een klontje boter tot puree. Breng de hutspot op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.

Klapstuk

500 gram runder(rib)lappen
1 ui in ringen
3 blaadjes verse laurier
1 plakje ontbijtkoek
1 scheutje rode wijn
250 ml vleesboullion
boter

Bestrooi de runderlappen met peper en zout. Braad deze op een hoog vuur met een flinke klont boter. Als het vlees is dichtgeschroeid, de uienringen en laurier toevoegen en laten meebakken. Als het vlees gaar is, een scheut rode wijn toevoegen en afblussen met boullion. Voeg hieraan de onbijtkoek (in kleine stukjes gesneden) toe. Als het geheel kookt, zet het vuur laag en laat het minimaal drie uur pruttelen.


Hoewel wij in Leiden jaarlijks deze hutspot weer op tafel zetten, moet worden opgemerkt dat dit niet de traditionele hutspot is die de Spanjaarden in 1574 hadden achtergelaten. In die tijd waren er immers nog een aardappelen in Europa. Het echte recept moet ongeveer zo zijn geweest:


300 gram verse spek
2 varkenspootjes
300 gram runderlappen
400 gram witte bonen (evt uit een pot)
1 kg. winterpeen
500 gram pastinaak
500 gram uien
zout, peper

Bereiding:
Laat de bonen in eigen nat bijna gaarkoken met het spek, de varkenspootjes en het klapstuk. Maak te peen en pasternaak schoon en snij ze in kleine stukjes, snij de ui in ringen. Voeg dit aan het vlees toe en laat het zacht gaakoken. Roer het geheel doorelkaar en breng het op smaak met peper en zout.