vrijdag 9 mei 2008

In het park

En toen was het eindelijk zover: de zon begon te schijnen en de zomer diende zich aan... Ja daar zit je dan in je knusse appartementje in de Pijp met een piepklein balkonnetje dat ik deel met de vuilnisbak. Gelukkig ben ik sinds mijn eerste zomer in Amsterdam ruim gesorteerd in picknickartikelen - tot pingpong batjes aan toe. Mijn blauw wit geruite picknick kleedje spreid ik uit tussen de rest van de amsterdammers, die ook allemaal een postzegel als balkon hebben.

En tja, wat zit er in mijn picknickmand...



Tabulé


250 gram couscous
1 komkommer
2 tomaten
1 grote ui
2 handjes rozijnen (geweld)
olijven, in kleine stukjes
1 citroen, uitgeperst
gehakte peterselie
koriander
Olijfolie
peper en zout

Doe de couscous in een kom en voeg hieraan de uitgeperste citroen en een flinke scheut olijfolie toe. Snijd de tomaat en komkommer en voeg deze samen met de rozijnen en olijven toe. Goed mengen en een uur laten wellen: de couscous zal de olie en het sap helemaal absorberen. Schep het af en toe om.

Beng de taboule op smaak met peterselie, koriander, peper en zout.





Gegrilde ananas



4 eetlepels Bacardi
4 eetlepels vloeibare honing
ca. 3 cm verse gemberwortel
1 ananas

Schil de gemberwortel en snij deze in kleine stukjes. Schenk de Bacardi en honing in een pannetje en verwarm het op een laag pitje samen met de gember. Verwijder het groen van de ananas en snij hem in vieren. Smeer de parten in met het rum-honging mengsel en bak de stukken ananas tot ze licht bruin kleuren in een grillpan.

Jaja, dit is natuurlijk ook een ideaal barbecue gerecht. Helaaaaasss mag je in de meeste Amsterdamse parken niet barbecuen. Op een warme dag smaken de ananassen afgekoeld ook erg lekker bij een glas witte wijn of rosé!