dinsdag 15 januari 2008

Steunzolen


Tot voorkort had ik nog nooit een taart gebakken met een steunvulling. Het woord steun heeft toch een negatieve bijklank, en doet me denken aan steunzolen, steuntrekker en steunkous. Niet echt zaken die je het water in de mond doen lopen. Daarnaast staat in de meeste kookboeken dat je voor een steunvulling droge bonen kunt gebruiken. Ook daarvan ga ik niet direct watertanden.

Onlangs had ik een diner en moest ik het toetje meenemen. Ik ben op zoek gegaan naar iets eenvoudigs dat tussen het leren van mijn tentamens door in elkaar gezet kon worden en waar ik verder geen omkijken naar had. Vooral geen fruit snijden of mousse maken die kan mislukken. Het werd een citroentaart. Met een steunvulling. In de supermarkt verbergen ze de droge bonen onderin het schap bij de spliterwten en ander voedsel dat normaal gesproken in voedselpakketten naar de derdewereld gaat. Noem me verwend, maar ik had nog nooit droge bonen in het echt gezien.




Citroentaart

Ingrediënten
175 g bloem
125 g basterdsuiker
snufje zout
100 g boter op kamer temperatuur
1 eierdooier
2 citroenen
3 eieren
75 ml slagroom

175 g poedersuiker 1

steunvulling van gedroogde bonen

Meng de bloem, 2 eetlepels basterdsuiker, zout, boter, eierdooier en 1 eetlepel water en kneed dit tot samenhangende deegbal kneden. Deegbal afgedekt ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.

Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. Deeg uitrollen tot ronde lap, ca. 3 cm groter dan taartvorm. Vorm invetten en met deeg bekleden. Bedek het deeg met bakpapier en vul het met de steunvulling. Bak de taartbodem in ca. 15 minuten lichtbruin en stevig. Verwijder daarna de vulling en het bakpapier en bak de bodem nog 10 minuten.

Intussen maak je de vulling: Rasp van 2 schone citroenen de schil. Pers daarna beide citroenen uit. In kom eieren loskloppen met 125 g basterdsuiker. Citroensap, citroenrasp en slagroom erdoor roeren. Ei-citroenmengsel voorzichtig in taartbodem schenken (het is nogal vloeibaar). Zet de taart weer in de oven en bak hem nog 30 minuten tot de vulling stevig is. Laat de taart afkoelen. Serveer de taart met poedersuiker en een bolletje slagroom ijs.


PS ik heb nu 500 gram droge bonen over, wat moet ik daar nou weer mee??

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze zijn niet meer "gewoon" te gebruiken. Je zet ze nu gewoon onderin je keukenkastje en gaat nu veel meer dingen bakken waar je telkens weer je bonen als steunvulling kunt gebruiken.... ;-)

PMWDH zei

Eva, waar ben je gebleven? Ik zie alleen maar berichten t/m 2008... vind ik jammer :-) Ben namelijk nieuwsgierig of je de felbegeerde huisvrouw bent geworden hahaha

PMWDH zei

Eva, waar ben je gebleven? Ik zie alleen maar berichten t/m 2008... vind ik jammer :-) Ben namelijk nieuwsgierig of je de felbegeerde huisvrouw bent geworden hahaha