dinsdag 18 maart 2008

Pasen


Zoals bij wel meer berichten van mijn hand, begin ik ook deze met vroeger. Een zoete herinnering aan pasen of moederdag, ik weet niet meer wat het was. Ik heb een vader met twee linkerhanden in de keuken. Hij kan echt alleen maar water koken. Apetrots was hij dan ook toen hij op een ochtend in het weekend een ei gebakken had. Maar ondanks dat, kan ik mij toch herinneren dat mijn vader op moederdag croissantjes bakte. Dat waren gewoon van die eenvoudige danonerolles croissantjes, maar daar ging het niet om. Ik hielp hem mee, en uit de oven kwamen de zoete geuren van een lekker ontbijt. Ik keek ongeduldig de oven in of ze al goud-bruin waren en was vervuld van trots dat mijn vader, zusjes en ik zomaar croissantjes uit de oven toverden.

Ook pasen is zo'n gelegenheid om eens een lekker ontbijtje te maken. En zoals mijn vader al vroeg begrepen had, hoeft een lekker ontbijt niet ingewikkeld te zijn, als het maar lekker ruikt. In het kinderkookkafé maken we met de high tea's heerlijke scones. En ook hiervoor geldt: kind kan de was doen....

De jam daarentegen, is natuurlijk echt vakwerk. Laatst stuitte ik op een website waar ze haute confiture verkopen. Dat is nog eens iets anders dan een potje halva jam van de AH. En ook de vijgenmarmelade van Bonne Maman staarde me aan vanaf het hoogste schap... Eerst maar eens die scones bakken!

Ingrediënten voor 10 tot 12 schones

300 gr zelfrijzend bakmeel
75 gr zachte boter
1 ei
25 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
125 ml karnemelk
1 afgestreken tl baksoda of bakpoeder
snufje zout


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 C. Meng eerst alle droge ingredienten. Snijd de boter in blokjes en keed deze door de rest. Voeg beetje bij beetje de karnemelk toe. Roer het geheel om met een spatel. Mix niet al te grondig, dan worden de scones hard.
Rol het deeg uit tot een plak van ca 1,5 cm dikte. Steek hieruit met een vormpje van 5 cm doorsnede de ronde scones. Je kunt hiervoor ook een kopje gebruiken. Leg de schones met voldoende tussenruimte op de bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bak ze ca 15 min in de voorverwarmde oven.

Als de scones goudbruin zijn, en de geuren inmiddels de rest van de familie hebben gewekt, zijn ze klaar. Snijd de afgekoelde scones doormidden en beleg ze met slagroom of jam.

tip: je kunt natuurlijk weer eindeloos varieren, gedroogde cranberries, rozijnen of reepjes gedroogde abrikoos zijn erg lekker door het deeg!

1 opmerking: