vrijdag 4 april 2008

Uit de zee


Weet je wat ik nou het meeste mis in Amsterdam? De zee. Ja natuurlijk kan je vanaf het centraal station met de trein naar zandvoort, maar dat is heel wat anders dan toen ik in Leiden woonde en we met een mandje eten op de fiets de zomeravond afsloten op het Wassenaarse strand. Of op een koude februaridag met de bus naar Katwijk om de snijdende zeewind in je gezicht te voelen. Of aan het einde van de zaterdagmiddag naar Simonis in Scheveningen om daar de lekkerste vis te halen voor op de barbecue. Vis dus, lekker en gezond. En dan natuurlijk wel goede vis. Gelukkig vallen oesters nog altijd in deze categorie, ik ben er dol op! Dát is pas echt de smaak van de zee.

Ingrediënten

1 dozijn oesters
1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
1 1/2 eetlepel balsamicoazijn
2 eetlepels olijfolie extra vierge
1 sneetje oud wit brood
50 g geraspte pittige kaas (bijvoorbeeld parmezaanse(vers))

Bereiden

Verwarm de grill op de hoogste stand. Oesters een voor een opensnijden en platte schelphelften verwijderen. De oesters die in de bolle schelp zitten maak je los met een keukenmesje. Snij de korst van het brood en verkruimel de boterham. Vermeng het brood met olie, azijn en de gsnipperde ui. Verdeel het mengsel over de oesters. Bestrooi tot slot de oesters met kaas.
Bak de oesters op een rooster of bakplaat ongeveer 4 minuten tot de kaas gesmolten is.

Als je liever lui bent dan moe na een dag in die striemende zeewind, kun je natuurlijk ook gewoon voor de makkelijke weg gaan. Laat je vriend de oesters open snijden, doe er verder niks mee en trek een fles frisse witte wijn open. Tip: als je geen oestermes hebt, zijn oesters ook goed te openen met een platte schroevendraaier. Dan wordt je mes niet bot en bovendien zijn mannen vaak beter met de schroevendraaier dan met een keukenmes...

2 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Mmmmhh, oesters, daar kun je me 's nachts voor wakker maken!
Gewoon naturel of hooguit met een miniem flutsje citroensap, heerlijk!!
Enneh, doe mij maar dat keukenmes, hoor... :-)