dinsdag 12 februari 2008
Kikkerbilletjes
Ergens tussen een viswinkel met een glanzende vitrine vol glazige schaaldieren en een petiterig koffiezaakje, had ik een studiotje gehuurd op de Rue Mouffetard om samen met mijn vriend zijn verjaardag te vieren. La Mouffe hoort natuurlijk voor iedere fijnproever in Parijs op het programma te staan. Zelfs de clochards hier zijn ware smulpapen. Toen ik bij een bakkertje stond tikte een oud tandenloos mannetje me zachtjes aan en mompelde wat. Ik dacht dat hij ook wel trek had in een lekkere verse pain cereales, maar hij wees op een dunne gesuikerde crèpe.
Rond om de Mouffetard zijn ook talloze gezellige typisch franse restaurantjes. Op zoek naar echt Frans eten, maar niet een touristische stek, kwamen we uit bij de rue du Pot de Fer. Hier zijn een paar leuke restaurants, die niet duur zijn maar gewoon lekker Frans eten serveren, met een lekker huiswijntje. Evergreens als gegratineerde uiensoep, confit de canard en tarte tatin vind je hier op de kaart. En ja, ook genouille, ofwel: kikkerbilletjes. Aangezien ik nog nooit kikkerbilletjes had geproefd, wilde ik me daar wel aan wagen. Het zag eruit als lekker gefrituurde borrelhappen, maar dan hebben kikkerbilletjes natuurlijk ook kleine kikkerbotjes...
Wat nou zo leuk is aan de Franse keuken, de canard smaakt gewoon naar eend, en de grenouille dus ook gewoon naar kikkerbillen. Recepten zijn dan ook eenvoudig, met een heerlijk pure smaak. En zo maak je ze:
Ingrediënten:
600 gr. kikkerbilletjes (bij de visboer, al heb ik ze ook weleens in het krantje van de Makro zien staan)
droge witte wijn
1 teentje knoflook, geplet
1 el gehakte peterselie
zout en peper
nootmuskaat
bloem en 1 ei
scheutje melk
1 citoen
frituurolie
Als de kikkerbilletjes nog niet geprepareerd zijn, ontvel deze en snijd de teentjes eraf. Daarna wassen en een uur marineren in witte wijn, knoflook, peterselie, zout, peper en nootmuskaat.
Laat de kikkerbilletjes vervolgens goed uitlekken en droog ze voorzichtig af. Haal ze dan door de bloem en door een geklopt ei met melk en wat zout. Laat ze in kleine hoeveelheden bakken ongeveer 5 min. in het hete vet. Laat ze uitlekken zodra ze goudgeel zijn. Zout erover strooien en warm serveren met enkele schijfjes citroen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten