donderdag 6 september 2007

Tarte Tatin


Het is al een jaar of wat geleden dat mijn moeder thuis kwam met een le Crueset pan, in de herkenbare oranje kleur, die geschikt was voor zowel het gasfornuis als de oven. Deze pan hangt al een hele tijd tussen de andere zware oranje pannen in een daarvoor bestemd pannenrek, en herinnert mij aan een periode dat mijn moeder regelmatig een Tarte Tatin bakte. Ik besloot deze treurige in onbruik geraakte pan maar eens af te stoffen voor gebruik.

Net als de clafoutis, is de Tarte Tatin weer een Frans recept waarbij je eindeloos kunt varieren op het thema en wat ook nog eens kinderlijk eenvoudig is. Ik ben dan ook niet begonnen met het bekende appeltaartje, maar met een taart van rode uien. Op een beduimeld papiertje in mijn moeders kookschriftje stonden enkele notities die zij had opgeschreven tijdens een workshop, ongetwijfeld georganiseerd door de eerder genoemde pannenfabrikant, die na afloop mijn moeder de gietijzeren pan aansmeerde.

Natuurlijk mag bij dit recept ook niet het sprookjes achtige verhaal achterwege blijven van de ontstaansgesehiedenis ergens achter in de negentiende eeuw. Er waren eens twee ongehuwde Franse mademoiselles die van hun vader zijn hotel in Lamotte-Beuvron erfden. Caroline Tatin ontving de gasten en haar zusje Stéphanie Tatin deelde in de keuken de lakens uit. Ze maakten samen geurige appeltaarten die in de wijde omtrek befaamd waren om de smaak en textuur. Op een dag midden in het drukke jachtseizoen, kwam een groep hongerige jonge mannen terug van de jacht. Stéphanie was van één van hen zo bijzonder gecharmeerd, dat ze een taart bakte zonder deeg. Toen ze de geur van caramel uit de keuken rook, rende ze gealarmeerd weer naar binnen. Aangezien ze niet een appeltaart zonder deeg konden serveren aan het groepje aantrekkelijke jagers, legden ze het deeg op de taart, in plaats van eronder. Na het te hebben gebakken, draaiden ze de taart om. Zo hadden zij een taart gebakken met een gecarameliseerde bovenlaag op een lekker knapperig deeg, waarmee ze tot op de dag van vandaag wereld beroemd zijn geworden. En ze leefden natuurlijk nog lang en gelukkig, want ik neem aan dat de jongeman als een blok voor de kookkunsten van de vrijgezelle mademoiselle was gevallen.

Als je ook een hongerige jonge jager aan je wil binden, hier is het recept!

Tarte tatin met rode uien

6-8 rode uien, gepeld en gehalveerd
150 gr. suiker
50 gr. boter
4 takjes thijm
2-3 eetl. water
2 eetl. aceto balsamico
5 plakjes bladerdeeg
wat zout en zwarte peper

Verwarm de oven voor op 220°C. Smelt in een (oven bestendige) pan de boter en de suiker. Voeg hieraan de geschilde en gehalveerde rode uien toe. Laat het geheel een half uurtje met de deksel op de pan sudderen op een laag vuur. Ze moeten gekarameliseerd zijn, dus laat ze niet bruin worden.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Voeg de balsamico-azijn, water, thijm en zout en peper toe aan de uien. Zet het vuur iets hoger en laat het vocht inkoken tot de uien mooi donkergekleurd en nog net een beetje vochtig zijn.

Stapel de plakjes bladerdeeg en rol deze met een deegroller uit over het bebloemde aanrecht. Leg het deeg op de uien en stop het aan de zijkanten een beetje in (het deeg krimpt iets in de oven). Prik er met een vork wat gaatjes in. Zet de pan in het midden van de oven. Laat het bladerdeeg in 20 - 25 minuten mooi goudbruin, gaar en knapperig worden. Haal uit de oven en laat even een minuutje staan. Leg een grote serveerschaal erboven op en keer vorm en schaal samen om.

Geen opmerkingen: