vrijdag 9 mei 2008

In het park

En toen was het eindelijk zover: de zon begon te schijnen en de zomer diende zich aan... Ja daar zit je dan in je knusse appartementje in de Pijp met een piepklein balkonnetje dat ik deel met de vuilnisbak. Gelukkig ben ik sinds mijn eerste zomer in Amsterdam ruim gesorteerd in picknickartikelen - tot pingpong batjes aan toe. Mijn blauw wit geruite picknick kleedje spreid ik uit tussen de rest van de amsterdammers, die ook allemaal een postzegel als balkon hebben.

En tja, wat zit er in mijn picknickmand...



Tabulé


250 gram couscous
1 komkommer
2 tomaten
1 grote ui
2 handjes rozijnen (geweld)
olijven, in kleine stukjes
1 citroen, uitgeperst
gehakte peterselie
koriander
Olijfolie
peper en zout

Doe de couscous in een kom en voeg hieraan de uitgeperste citroen en een flinke scheut olijfolie toe. Snijd de tomaat en komkommer en voeg deze samen met de rozijnen en olijven toe. Goed mengen en een uur laten wellen: de couscous zal de olie en het sap helemaal absorberen. Schep het af en toe om.

Beng de taboule op smaak met peterselie, koriander, peper en zout.





Gegrilde ananas



4 eetlepels Bacardi
4 eetlepels vloeibare honing
ca. 3 cm verse gemberwortel
1 ananas

Schil de gemberwortel en snij deze in kleine stukjes. Schenk de Bacardi en honing in een pannetje en verwarm het op een laag pitje samen met de gember. Verwijder het groen van de ananas en snij hem in vieren. Smeer de parten in met het rum-honging mengsel en bak de stukken ananas tot ze licht bruin kleuren in een grillpan.

Jaja, dit is natuurlijk ook een ideaal barbecue gerecht. Helaaaaasss mag je in de meeste Amsterdamse parken niet barbecuen. Op een warme dag smaken de ananassen afgekoeld ook erg lekker bij een glas witte wijn of rosé!

vrijdag 4 april 2008

Uit de zee


Weet je wat ik nou het meeste mis in Amsterdam? De zee. Ja natuurlijk kan je vanaf het centraal station met de trein naar zandvoort, maar dat is heel wat anders dan toen ik in Leiden woonde en we met een mandje eten op de fiets de zomeravond afsloten op het Wassenaarse strand. Of op een koude februaridag met de bus naar Katwijk om de snijdende zeewind in je gezicht te voelen. Of aan het einde van de zaterdagmiddag naar Simonis in Scheveningen om daar de lekkerste vis te halen voor op de barbecue. Vis dus, lekker en gezond. En dan natuurlijk wel goede vis. Gelukkig vallen oesters nog altijd in deze categorie, ik ben er dol op! Dát is pas echt de smaak van de zee.

Ingrediënten

1 dozijn oesters
1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
1 1/2 eetlepel balsamicoazijn
2 eetlepels olijfolie extra vierge
1 sneetje oud wit brood
50 g geraspte pittige kaas (bijvoorbeeld parmezaanse(vers))

Bereiden

Verwarm de grill op de hoogste stand. Oesters een voor een opensnijden en platte schelphelften verwijderen. De oesters die in de bolle schelp zitten maak je los met een keukenmesje. Snij de korst van het brood en verkruimel de boterham. Vermeng het brood met olie, azijn en de gsnipperde ui. Verdeel het mengsel over de oesters. Bestrooi tot slot de oesters met kaas.
Bak de oesters op een rooster of bakplaat ongeveer 4 minuten tot de kaas gesmolten is.

Als je liever lui bent dan moe na een dag in die striemende zeewind, kun je natuurlijk ook gewoon voor de makkelijke weg gaan. Laat je vriend de oesters open snijden, doe er verder niks mee en trek een fles frisse witte wijn open. Tip: als je geen oestermes hebt, zijn oesters ook goed te openen met een platte schroevendraaier. Dan wordt je mes niet bot en bovendien zijn mannen vaak beter met de schroevendraaier dan met een keukenmes...

dinsdag 18 maart 2008

Pasen


Zoals bij wel meer berichten van mijn hand, begin ik ook deze met vroeger. Een zoete herinnering aan pasen of moederdag, ik weet niet meer wat het was. Ik heb een vader met twee linkerhanden in de keuken. Hij kan echt alleen maar water koken. Apetrots was hij dan ook toen hij op een ochtend in het weekend een ei gebakken had. Maar ondanks dat, kan ik mij toch herinneren dat mijn vader op moederdag croissantjes bakte. Dat waren gewoon van die eenvoudige danonerolles croissantjes, maar daar ging het niet om. Ik hielp hem mee, en uit de oven kwamen de zoete geuren van een lekker ontbijt. Ik keek ongeduldig de oven in of ze al goud-bruin waren en was vervuld van trots dat mijn vader, zusjes en ik zomaar croissantjes uit de oven toverden.

Ook pasen is zo'n gelegenheid om eens een lekker ontbijtje te maken. En zoals mijn vader al vroeg begrepen had, hoeft een lekker ontbijt niet ingewikkeld te zijn, als het maar lekker ruikt. In het kinderkookkafé maken we met de high tea's heerlijke scones. En ook hiervoor geldt: kind kan de was doen....

De jam daarentegen, is natuurlijk echt vakwerk. Laatst stuitte ik op een website waar ze haute confiture verkopen. Dat is nog eens iets anders dan een potje halva jam van de AH. En ook de vijgenmarmelade van Bonne Maman staarde me aan vanaf het hoogste schap... Eerst maar eens die scones bakken!

Ingrediënten voor 10 tot 12 schones

300 gr zelfrijzend bakmeel
75 gr zachte boter
1 ei
25 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
125 ml karnemelk
1 afgestreken tl baksoda of bakpoeder
snufje zout


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 C. Meng eerst alle droge ingredienten. Snijd de boter in blokjes en keed deze door de rest. Voeg beetje bij beetje de karnemelk toe. Roer het geheel om met een spatel. Mix niet al te grondig, dan worden de scones hard.
Rol het deeg uit tot een plak van ca 1,5 cm dikte. Steek hieruit met een vormpje van 5 cm doorsnede de ronde scones. Je kunt hiervoor ook een kopje gebruiken. Leg de schones met voldoende tussenruimte op de bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bak ze ca 15 min in de voorverwarmde oven.

Als de scones goudbruin zijn, en de geuren inmiddels de rest van de familie hebben gewekt, zijn ze klaar. Snijd de afgekoelde scones doormidden en beleg ze met slagroom of jam.

tip: je kunt natuurlijk weer eindeloos varieren, gedroogde cranberries, rozijnen of reepjes gedroogde abrikoos zijn erg lekker door het deeg!

donderdag 6 maart 2008

Tijd voor chocolade...

Er zijn twee dingen waar ik een zwak voor heb. Drank en chocolade. Het mooie is, dat die twee ingredienten ook heel goed samen gaan. Tijd dus voor wat verwennerij waar je écht blij van wordt als de lente nog even op zich laat wachten.



Warme chocolademelk (per mok)

Benodigdheden:
1 eetlepel cacao
15 g suiker en ½ zakje vanillesuiker
2 dl volle melk
een handje (kleine) marshmellows
en een scheut rum of sinaasappel likeur

Bereidingswijze:
Vermeng in een beker de cacaopoeder met de suiker. Voeg een scheutje van de melk toe en roer alles tot een papje. Breng de rest van de melk al kloppend met een garde aan de kook. Schenk de melk onder flink roeren met de garde bij het chocolade papje en giet de rum erdoorheen. Maak het af met een paar (kleine) marshmellows.

Zo dat was even een makkie om warm te worden. Nu het echte werk.

Marquise au chocolat


250 gr extra pure chocolade
160 gr boter (in stukjes)
5 eieren
100 gr poedersuiker
1,2 dl cointreau

Garnering
150 gr geschaafde chocolade
1 sinaasappel in plakjes

Smelt de chocolade au bain marie voeg hieraan al roerend de boter toe en laat deze meesmelten. Splits de eieren en meng het eigeel met de suiker tot een romige massa. Giet hier het chocolade en boter mengsel bij. Meng dit tot een glad geheel en klop daarna de eiwitten stijf. Roer de opgeklopte eiwitten door het chocolademengsel.

Bedek een kleine terrine met plasticfolie en giet hier het chocolademengsel in. Laat de terrine gedurende tenminste 12 uur in de ijskast rusten.

Stort de terrine op een groot bord en snij deze in plakken. Serveer deze goddelijke Franse marquise met geschaafde chocolade en plakjes sinaasappel.


woensdag 20 februari 2008

Pompoen curry



Terug gekomen van die kikkerbilletjes excursie had ik een beetje veel geld uitgegeven in Parijs. En de zaterdag erna was het weer feest, ik had mensen te lunchen, te eten, te logeren en moest o wat een straf, nog uiteten en naar een verjaardag. Wat ik mijn gasten wilde voorschotelen moest dus 1) vooral niets kosten 2) niet al te vet en ongezond zijn. Een blik in de voorraadkast leverde slechts walnoten, rozijnen en een halve pot currypasta met koriander op. Het resultaat was pompoencurry:

Voor 4 personen

700 gram pompoen
2 uitjes
4 tomaten
120 gram (gehakte) walnoten
120 gram rozijnen
1/3 pot curry pasta (Patak's die met koriander
125 ml kokosmelk
1 pak snelkookrijst (naanbrood staat natuurlijk leuker)


En dan is het heel simpel, snipper de ui, was en snij de pompoen in stukken van ca 3 cm en bak het geheel in een grote braadpan. Voeg de currypasta en de kokosmelk toe en laat het ca 10 min pruttelen met de deksel op de pan. Kook intussen de rijst en snij de tomaten.

Voeg als de pompoen zacht is de tomaten, walnoten en rozijnen toe en laat deze nog een paar minuten meewarmen. Serveer de curry met de rijst (of naanbrood)

dinsdag 12 februari 2008

Kikkerbilletjes



Ergens tussen een viswinkel met een glanzende vitrine vol glazige schaaldieren en een petiterig koffiezaakje, had ik een studiotje gehuurd op de Rue Mouffetard om samen met mijn vriend zijn verjaardag te vieren. La Mouffe hoort natuurlijk voor iedere fijnproever in Parijs op het programma te staan. Zelfs de clochards hier zijn ware smulpapen. Toen ik bij een bakkertje stond tikte een oud tandenloos mannetje me zachtjes aan en mompelde wat. Ik dacht dat hij ook wel trek had in een lekkere verse pain cereales, maar hij wees op een dunne gesuikerde crèpe.

Rond om de Mouffetard zijn ook talloze gezellige typisch franse restaurantjes. Op zoek naar echt Frans eten, maar niet een touristische stek, kwamen we uit bij de rue du Pot de Fer. Hier zijn een paar leuke restaurants, die niet duur zijn maar gewoon lekker Frans eten serveren, met een lekker huiswijntje. Evergreens als gegratineerde uiensoep, confit de canard en tarte tatin vind je hier op de kaart. En ja, ook genouille, ofwel: kikkerbilletjes. Aangezien ik nog nooit kikkerbilletjes had geproefd, wilde ik me daar wel aan wagen. Het zag eruit als lekker gefrituurde borrelhappen, maar dan hebben kikkerbilletjes natuurlijk ook kleine kikkerbotjes...



Wat nou zo leuk is aan de Franse keuken, de canard smaakt gewoon naar eend, en de grenouille dus ook gewoon naar kikkerbillen. Recepten zijn dan ook eenvoudig, met een heerlijk pure smaak. En zo maak je ze:

Ingrediënten:


600 gr. kikkerbilletjes (bij de visboer, al heb ik ze ook weleens in het krantje van de Makro zien staan)
droge witte wijn
1 teentje knoflook, geplet
1 el gehakte peterselie
zout en peper
nootmuskaat
bloem en 1 ei
scheutje melk
1 citoen
frituurolie

Als de kikkerbilletjes nog niet geprepareerd zijn, ontvel deze en snijd de teentjes eraf. Daarna wassen en een uur marineren in witte wijn, knoflook, peterselie, zout, peper en nootmuskaat.

Laat de kikkerbilletjes vervolgens goed uitlekken en droog ze voorzichtig af. Haal ze dan door de bloem en door een geklopt ei met melk en wat zout. Laat ze in kleine hoeveelheden bakken ongeveer 5 min. in het hete vet. Laat ze uitlekken zodra ze goudgeel zijn. Zout erover strooien en warm serveren met enkele schijfjes citroen.

dinsdag 15 januari 2008

Steunzolen


Tot voorkort had ik nog nooit een taart gebakken met een steunvulling. Het woord steun heeft toch een negatieve bijklank, en doet me denken aan steunzolen, steuntrekker en steunkous. Niet echt zaken die je het water in de mond doen lopen. Daarnaast staat in de meeste kookboeken dat je voor een steunvulling droge bonen kunt gebruiken. Ook daarvan ga ik niet direct watertanden.

Onlangs had ik een diner en moest ik het toetje meenemen. Ik ben op zoek gegaan naar iets eenvoudigs dat tussen het leren van mijn tentamens door in elkaar gezet kon worden en waar ik verder geen omkijken naar had. Vooral geen fruit snijden of mousse maken die kan mislukken. Het werd een citroentaart. Met een steunvulling. In de supermarkt verbergen ze de droge bonen onderin het schap bij de spliterwten en ander voedsel dat normaal gesproken in voedselpakketten naar de derdewereld gaat. Noem me verwend, maar ik had nog nooit droge bonen in het echt gezien.




Citroentaart

Ingrediënten
175 g bloem
125 g basterdsuiker
snufje zout
100 g boter op kamer temperatuur
1 eierdooier
2 citroenen
3 eieren
75 ml slagroom

175 g poedersuiker 1

steunvulling van gedroogde bonen

Meng de bloem, 2 eetlepels basterdsuiker, zout, boter, eierdooier en 1 eetlepel water en kneed dit tot samenhangende deegbal kneden. Deegbal afgedekt ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.

Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. Deeg uitrollen tot ronde lap, ca. 3 cm groter dan taartvorm. Vorm invetten en met deeg bekleden. Bedek het deeg met bakpapier en vul het met de steunvulling. Bak de taartbodem in ca. 15 minuten lichtbruin en stevig. Verwijder daarna de vulling en het bakpapier en bak de bodem nog 10 minuten.

Intussen maak je de vulling: Rasp van 2 schone citroenen de schil. Pers daarna beide citroenen uit. In kom eieren loskloppen met 125 g basterdsuiker. Citroensap, citroenrasp en slagroom erdoor roeren. Ei-citroenmengsel voorzichtig in taartbodem schenken (het is nogal vloeibaar). Zet de taart weer in de oven en bak hem nog 30 minuten tot de vulling stevig is. Laat de taart afkoelen. Serveer de taart met poedersuiker en een bolletje slagroom ijs.


PS ik heb nu 500 gram droge bonen over, wat moet ik daar nou weer mee??