maandag 5 november 2007

Daar wordt aan de deur geklopt



Ok ok, het duurt nog een maand voordat de Goedheiligman jarig is. En over een krappe twee weken komt hij pas weer naar Nederland, maar toch heb ik er al helemaal zin in... Sinterklaas. Komende vrijdag gaan we lootjes trekken met de familie en dan tel ik de dagen naar het heerlijk avondje alweer af. Om vast in de stemming te komen dan ook wat Sinterklaas recepten. Ja kruidnootjes kun je natuurlijk vanaf september al voor een habbekrats in de supermarkt kopen, maar er gaat niets boven het snoepen van het deeg en de geur van speculaaskruiden uit de oven....

Vroeger kwam de Sint ook in levende lijve bij ons langs. Omdat je de oude man geen koud biertje voor kan zetten, zorgde mijn moeder dan voor een grote pan met Bisschopswijn. Ik hielp haar in de keuken door de kruidnagels vakkundig in de sinaasappels te steken. Deze deed mijn moeder vervolgens in de pan, met geurige kaneel en rode wijn. De Sint, een verklede student die op eerdere adressen ook al een slok op had, werd door mijn vader enthousiast bij geschonken, en verliet zijn heerlijk avondje steunend op zijn staf. Als de wijn op was, liet mijn moeder de sinaasappels drogen en hing ze die aan een rood decemberlint in de wc. De warme geur van kruidnagels bleef nog weken hangen, samen met de zoete herinneringen aan het avondje van Sinterklaas.




Bisschopswijn

12 kruidnagels
1 sinaasappel
1 fles rode wijn
3 dl water
2 eetlepels suiker
2 kaneelstokjes
foelie
1/2 theelepel nootmuskaat


Was de sinaasappel schoon en steek hierin de kruidnagels. Doe de wijn, water, suiker, kaneel, foelie, nootmuskaat en de sinaasappel in een goed sluitende pan.
Verwarm de pan op een laag vuur (op een kleine pit) en laat de wijn net niet koken. Laat het geheel minstens 1 uur trekken met het deksel op de pan.
Haal de kruiden en de sinaasappel eruit en voeg naar smaak suiker toe. Serveer de wijn warm.




Kruidnoten

125 gr. zelfrijzend bakmeel
50 gr. bruine suiker
35 gr. boter
1 theelepel stroop
1/2 theelepel speculaas kruiden
1/2 theelepel zout
2 eetlepel melk

Verwarm de oven voor op 175°C. Kneed alle ingredienten tot een soepele deegbal. Verdeel het deeg in balletjes ter grote van een flinke knikker en leg ze op een met bakpapier bedekt rooster in de oven. Bak de kruidnootjes 20 minuten en laat ze afkoelen voor je ze van het rooster haalt.



Gevulde speculaas

Voor de speculaas:
250 gr. zelfrijzend bakmeel
125 gr. bruine basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
175 gram koude boter (in stukjes)
snufje zout

Voor de vulling:
400 gr. amandelspijs
1 ei
geraspte schil van 1/2 citroen

Om te garneren:
25 gram amandelen (gehalveerd)
2 eetlepels melk


Speculaasdeeg:
Meng de ingredienten voor het speculaas door elkaar en kneed dit tot een soepele bal. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast ± 30 minuten rusten.

Vulling
Meng de amandelspijs met een losgeklopt ei en de citroenrasp en kneed het goed door elkaar. Zet dit even weg in de koeling.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Verdeel het deeg in tweeen en maak er twee gelijke lapppen van met een dikte van ongeveer 7 mm. Leg een van de deeglappen op de bakplaat en prik die enkele malen met een vork in. Verdeel er de amandelspijs over en dek af met de tweede deeglap

Druk de randen op op elkaar en bestrijk het deeg met melk. Garneer het deeg met de gehalveerde amandelen.

Bak de speculaas in het midden van de oven in ± 35 minuten bruin en gaar. Laat de gevulde speculaas goed afkoelen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een mooi weblog! Goeie lay-out en prima recepten.Ik ben zo vrij geweest een link op mijn weblog te zetten.

Anoniem zei

Lekker die bisschopswijn- als het koud is..;-)) Echt zo'n decemberdrankje en die kruidnagelsinaasappels ruiken idd zalig!

Anoniem zei

[B]NZBsRus.com[/B]
Dont Bother With Slow Downloads Using NZB Downloads You Can Quickly Find Movies, PC Games, MP3s, Applications & Download Them @ Rapid Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB[/B][/URL]