dinsdag 2 oktober 2007

1...2...3... Oktober!!!



Wat er voor morgenavond op het menu staat laat zich niet moeilijk raden. Morgen is het 3 oktober, ofwel Leids ontzet. Hoewel ik nu in Amsterdam woon, gaat mijn Leidse hart toch sneller kloppen bij het intreden van de herfst. De bladeren vallen, de kermis wordt opgebouwd, wat een zoete herinnering! Natuurlijk heb ik morgen vrij genomen en vertrek ik vanavond al naar Leiden om het feest te laten beginnen! Op 2 oktober begint het feestgedruis al in de kroeg.

De ochtend van het Leids ontzet begint vroeg, om 7 uur 's morgens wordt de reveille geblazen en gaan we haring en wittebrood halen. Afgelopen jaren haalde ik 's morgens in alle vroegte mijn brakke huisgenoten uit bed om ze mee te krijgen de frisse haringlucht in. Daarna weer terug in bed tot in de vroege middag, haring eten, de optocht bezoeken en de snelste attractie van de kermis in! De drank van de avond ervoor eiste dan wel zijn tol, maar dat mocht de pret niet drukken. Misselijk door naar het avondprogramma: hutspot met klapstuk op het menu. Alleen al de geur van sudderend draadjesvlees, peen en ui doen mij zo verlangen naar het Leids ontzet! De lekkerste hutspot maak je een dag van te voren, en draadjesvlees kan op de dag zelf de hele dag lekker sudderen als je zelf op de kermis staat.....


Hutspot met klapstuk

Hutspot

1 kilo (winter)wortelen
1 kilo aardappelen
500 gram uien
zout
peper
nootmuskaat
klontje boter
1 kopje melk


Schil aardappelen, uien en wortels en snijd ze in blokjes. Neem een grote pan met water en kook hierin de aardappelen. Voeg hieraan na ongeveer tien minuten de peen en ui toe. Laat het geheel nog ruim 20 minuten doorkoken. Giet het water af en
stamp de massa met een flinke scheut melk en een klontje boter tot puree. Breng de hutspot op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.

Klapstuk

500 gram runder(rib)lappen
1 ui in ringen
3 blaadjes verse laurier
1 plakje ontbijtkoek
1 scheutje rode wijn
250 ml vleesboullion
boter

Bestrooi de runderlappen met peper en zout. Braad deze op een hoog vuur met een flinke klont boter. Als het vlees is dichtgeschroeid, de uienringen en laurier toevoegen en laten meebakken. Als het vlees gaar is, een scheut rode wijn toevoegen en afblussen met boullion. Voeg hieraan de onbijtkoek (in kleine stukjes gesneden) toe. Als het geheel kookt, zet het vuur laag en laat het minimaal drie uur pruttelen.


Hoewel wij in Leiden jaarlijks deze hutspot weer op tafel zetten, moet worden opgemerkt dat dit niet de traditionele hutspot is die de Spanjaarden in 1574 hadden achtergelaten. In die tijd waren er immers nog een aardappelen in Europa. Het echte recept moet ongeveer zo zijn geweest:


300 gram verse spek
2 varkenspootjes
300 gram runderlappen
400 gram witte bonen (evt uit een pot)
1 kg. winterpeen
500 gram pastinaak
500 gram uien
zout, peper

Bereiding:
Laat de bonen in eigen nat bijna gaarkoken met het spek, de varkenspootjes en het klapstuk. Maak te peen en pasternaak schoon en snij ze in kleine stukjes, snij de ui in ringen. Voeg dit aan het vlees toe en laat het zacht gaakoken. Roer het geheel doorelkaar en breng het op smaak met peper en zout.

Geen opmerkingen: