dinsdag 16 oktober 2007

Oatmeal Cookies



Bij 'havermoutkoekjes' moet je toch een beetje aan geitenwollensokken denken. Aan volkoren, aan donkere maria kaakjes waar je er een van mocht en waarna de koektrommel met een klap dichtgaat. Oatmeal Cookies daarentegen, zijn precies het zelfde maar dan uit Amerika en hebben helemaal niet het imago van biologisch van de boom gevallen en in je linnen Greenpeace tasje gestopt. Aan de andere kant van de plas is het kennelijk wél bon ton om donkere granenkoeken aan je gasten voor te zetten.

In het Kinderkookkafé waar ik vrijwilliger ben geweest, maakten we Crunchies. Dat is een krokante plaatkoek met havermout. Vaak wisten de kinderen niet wat havermout was, ze hadden het nog nooit gezien maar ze wilden er dol graag even met hun graaihandjes in kneden. Laat ik ook mijn graaihandjes eens in een lekker robuust havermout deeg zetten...


Havermout koekjes met cranberries

Ingrediënten

300 gram havermout
200 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram lichtbruine basterdsuiker
125 gram zachte boter
4 eetlepels schenkstroop
2 eieren
snufje zout
snufje kaneel
150 gram gedroogde cranberries

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle droge ingredienten, behalve de cranberries door elkaar. Voeg hieraan de stroop, boter en eieren toe. Kneed het geheel tot een gelijkmatig deeg en voeg hieraan de cranberries toe.

Verdeel het deeg in 15 balletjes en maak daarvan platte schijfjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zorg dat er ongeveer 5 cm tussen de koekjes zit. Bak in het midden van de oven op 180°C. in ongeveer 15 minuten goudbruin.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

hi eef! leuk hoor die site! en lekker natuurlijk. tot gauw! zus

Liesbeth zei

Een jaartje geleden kwam ik via google op dit recept voor Oatmeal cookies. Sindsdien zijn ze een klassieker in onze keuken.. Delicious Nutritious!

Anoniem zei

Hoi Eva, dit zijn echt de lekkerste havermoutkoekjes ooit! bedankt!