woensdag 22 augustus 2007

Hartige cake


Ergens in Normandië woont de goeroe van de cake. De Franse TV-kok Sophie Dudemaine heeft naar verluid de Franse jongeren massaal aan het bakken gekregen. Ik was natuurlijk direct nieuwsgierig naar deze Française en haar cakes en ben eens wat gaan grasduinen op het Internet.

Sophie volgde een koksopleiding bij verschillende beroemde Franse chefs, waarna ze zich toe legde op het bakken van zoete en hartige cakes, die ze verkocht in luxe winkels en op Parijse markten langs de Seine. Haar recepten bundelde ze in haar eerste boek 'Les cakes de Sophie' dat in Frankrijk zeer goed werd ontvangen; in 15 dagen tijd waren er al een miljoen exemplaren verkocht! Hierop volgden nog meer boeken, een column in een groot Frans lifestylemagazine, een kookrubriek tv, meer dan 250 artikelen in verschillende tijdschriften en een eigen luxe culinaire productenlijn. Om haar commerciële succes nog meer uit te buiten, geeft ze daarnaast sinds 2003 cursussen in haar 'Maison de Sophie'

Al vijf jaar lang is Sophie een begrip in de Franse keuken en afgelopen jaar reikt haar succes ook over de grens. Haar boeken worden vertaald en ook in het buitenland met lof ontvangen.


Na dit alles te hebben gelezen en watertandend naar de prachtige foto's op haar website te hebben gekeken besloot ik gisteravond zelf aan de slag te gaan. Haar boek heb ik niet, haar artikelen heb ik nooit gelezen, en ik heb haar ook nooit op tv gezien, maar dat weerhield me niet zelf met haar goede ideeën aan de haal te gaan. Hieruit kwam het volgende recept voort:


Hartige cake met geitenkaas, tomaat en parmaham


3 eieren
150 gr bloem
1 zakje bakpoeder (ca 8 gr)
125 ml melk
100 ml olijfolie
5 kleine roma tomaten
180 gram zachte geitenkaas
100 gram parmaham
1 eetlepel bruchettakruiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de eieren, bloem, bakpoeder, melk en olijfolie tot een glad deeg. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Snij ook de parmaham en geitenkaas in stukjes en voeg dit alles met de kruiden toe aan het deeg. Roer alles vluchtig door elkaar en schep het deeg in een cakevorm of springvorm. Bak de cake 45 minuten op 180 graden en serveer de cake iets afgekoeld met een lekkere salade van tomaat en rucola.

1 opmerking:

Levine zei

Deze combinatie ziet er ook lekker uit! Het motto van Sophie is: als je eenmaal en goed basisrecept hebt kan je er alles aan toevoegen wat je lekker vind en zo is het ook. Ik heb inmiddels diverse variaties gebakken en altijd zeer geslaagd.